Filix Wood – Bara den svagaste överlever av Petrus Dahlin

Filix Wood – Bara den svagaste överlever

Författare: Petrus Dahlin

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 9-12 år.

Detta är första boken i en ny fantasyserie där vi följer Filix Wood, en tanig och eftertänksam tonårskille. Han bor med sin färgstarka mamma i en europeisk storstad. Det uppstår en längtan hos Filix, av någon anledning måste han ut i naturen. Han börjar följa en magkänsla som känns som en osynlig tråd. Efter att han följt sin ingivelse så kommer han till en isolerad skogsby. Det visar sig att byborna där är ättlingar till en expedition som 389 år tidigare utvunnit guld ur gruvan ”Cado”. Efter att människorna blivit giriga och grävt för mycket så rasade delar av gruvan in och öppnade upp gränsen mellan livet och döden/ondskan i underjorden. Sedan dess har byborna behövt skydda omvärlden från gruvans mörka krafter, men också hålla inkräktare på avstånd som kan vilja återuppta utvinningen av guld.

I byn värdesätts fysisk styrka över allt och Filix som är en klen nykomling får en tuff start. Samtidigt som Filix av någon anledning har haft en längtan dit så får han nu kämpa för att hitta sin plats i byn och i förlängningen även hitta sig själv. Cado har börjat vakna upp och folket i byn är stingsliga. Mörka övernaturliga krafter gör så att hela byn är på helspänn.

Boken har en lång startsträcka innan vi får möta folket i den isolerade byn och boken fortsätter sedan stillsamt ytterligare ett tag. Efter över 200 sidor klagar A över att boken inte kommit igång samtidigt som jag uppskattar den filosofiska inramning. Om ett barn kämpar med läsningen och helst vill läsa böcker där det är full rulle direkt då är förmodligen inte detta rätt bok att läsa då det finns risk att boken läggs undan innan den kommit igång. Men för den som gillar mer eftertänksamma berättelser kan boken passa finemang. Mot slutet ökar tempot i berättelsen och det blir riktigt spännande. När vi väl läst ut boken tyckte A att den var bra men lyfte igen att det tog lång tid innan boken kom igång. Han poängterade även att det var lite för lite magi i boken för hans smak. Även om det finns övernaturliga element önskade sig A dem i högre grad.

Att boken har en lång startsträcka är förmodligen för att Dahlin lägger grunden för den kommande serien. Detta gör han enligt mig på ett väldigt bra sätt när vi introduceras till livet i den isolerade byn, traditioner och stämningen mellan människorna. Han bygger upp en genuin värld som väcker vår nyfikenhet på den fortsatta berättelsen.

Dahlin skriver på ett sätt som verkligen låter oss lära känna och knyta an till bokens karaktärer. Såväl Filix som övriga karaktärer t.ex den kaxige Saga Ormhassel som bor i träsket. Det märks att Dahlin är en rutinerad författare när vi dras in i bokens handling.

Dahlin har på ett skickligt sätt vävt in mycket humor i boken. På ett sätt som ändå inte offrar bokens eftertänksamma och existensiella stämning. A (snart 9 år) har flertal gånger legat och fnissat i sängen medan jag högläst. Speciellt under bokens första halva.

Boken öppnar också upp för samtal kring samhällsaktuella frågor som överkonsumtion av vår planet, klasskillnader, makthierarkier och kategoriseringar av människor. Dahlin har även lyft in ett antal lite svårare ord som utmanade As ordförråd. Dessa ord vävs oftast in i ett sammanhang som gör att man förstår och utökar sitt ordförråd. Några ord har vi behövt slå upp då även mitt ordförråd ej räckt till.

En otroligt välskriven och djuplodad fantasybok!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.