Får mormor komma hit? En bok om migrationsrätt.

Får mormor komma hit? En bok om migrationsrätt

Författare: Angelica Öhrn, Christina Hildebrand

Illustratör: Hedvig Wallin

Utgiven av Idus förlag

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Boken handlar om Khalil som tillsammans med sina föräldrar och sin syster har flytt från kriget i Syrien och nu bor i Sverige.

Boken är en faktasaga där vi introduceras till migrationsrätt, vad asyl är och hur det fungerar samt hur det kan kännas att bo i ett nytt land när ens älskade mormor fortfarande är kvar i landet där det är krig.

Boken är otroligt faktarik då vi får lära oss om otroligt mycket kring ämnet: uppehållstillstånd, flyktingläger, flyktvägar till Sverige, olika anledningar till att behöva fly osv.

För mina barn blev det för mycket text och fakta på en gång, och de både valde att lämna boken i förtid vid olika tillfällen. Vilket är rätt ovanligt när vi läser.

I (5 år) valde dock att komma tillbaka en stund och A (8 år) märkte jag att han ändå lyssnade på avstånd när han börjat leka med minsta syster istället. Så det verkar ändå finnas ett intresse för boken även om jag gärna hade sett lite annat upplägg på boken. Förmodligen hade det gått bättre om vi delat upp boken över flera lästillfällen.

En viktig och intressant bok. Dock tycker jag det är lite sådär när boken via en dialog mellan karaktärerna innehåller en uppmaning att säga till sina föräldrar att ”rösta bättre” för att förändra lagarna kring anhöriginvandring. Jag hade gärna sett en mer ödmjuk framtoning med uppmaning att diskutera frågan med nära och kära. Men det är enbart en enskild karaktärs formulering.

Men överlag en bra bok som ger mycket bra info om migrationsrätt men också bra att barn får lyssna till Khalils personliga berättelse. I vårt segregerade samhälle så är det många barn som inte får möta migrationsfrågor via en personlig berättelse. Då känns det bra att tillgängliggöra det via denna boken. Boken kan även fungera som ett sätt att skapa samtal och funderingar. Mycket i boken var nytt för min A (8 år) och då pratar vi ändå rätt mycket om dessa frågor och bor i ett område med stor mångfald. Men jag tror att boken kan vara ett bra hjälpmedel för att förebygga fördomar och skapa mer omtanke för människor som flytt från krig osv.

Illustrationerna av Hedwig Wallin är fina och passande till berättelsen. Hon lyckas fånga alla karaktärernas mångfald och förstärker berättelsens personliga berättelse.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.