F som i sämst av Cilla Jackert

F som i sämst av Cilla Jackert

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: Från 10 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

I boken får vi följa Jonna som känner sig sämst. Hon klarar inte av att visa sina kunskaper i skolan, strukturera sina läxor och har heller inga kompisar. Samtidigt så är Jonnas syster Miriam fantastisk enligt alla. Hon är söt, musikalisk med fantastisk sångröst och har toppbetyg i alla ämnen.

Jonnas föräldrar är så stolta över Miriam, så stolta att Jonna t.om kan höra om det är Miriam de pratar om. Då har de glada kvittrande toner, medans det är mer dova lågmälda när de pratar om Jonna. Boken går in på hur syskonrelationen påverkas av denna situation och också det kategoriserade bemötande från föräldrarna.

Detta är en fin bok som går in på viktiga ämnen. T.ex hur mycket skolan och prestationer formar vår självbild. Där ramarna kan vara väldigt snäva, i såväl i den pedagogiska lärmiljön som i sociala situationer. Trots att det exkluderar vissa som inte får tillåtelse att blomstra på sina vis. Medans andra pressas för hårt för det blivit stämplade som den perfekta flickan med extremt högs förväntningar på sig. Ett viktigt ämne i en tid med ökad psykisk ohälsa hos unga. Min A var ointresserad av denna boken och kändes för liten (8 år) så denna har jag läst själv.

En intressant tvist är också att vi också får ta del av lärarna tankar om barnen, där en viss lärare snarare kategoriserar barn som självklara förlorare eller vinnare. Och sedan förstärker detta snarare än att anpassa sin undervisning. Min känsla är att Jonna har ADD (alltså adhd med huvudsakligen uppmärksamhetsproblematik) och svårigheter inom ordmobiliseringsförmåga eller annat inom språkstörningsområdet.

Men går igenom skolan utan anpassningar eller stöd, då blir det så otroligt sorgligt att se den mörka synen på Jonna både utifrån hennes och andras perspektiv. Där hon absolut har möjlighet och kapacitet, men där även de vuxna måste ta ansvar för att t.ex skapa en inkluderande lärmiljö och visa tilltro till henne. Men det kommer hoppfulla inslag mot slutet av boken.

Absolut en tankvärd bok som är värd att läsa! Kanske extra bra att sticka i händerna på någon som kan känna igen sig i Jonna eller Miriam.

Boken är otroligt välskriven och behaglig att läsa. Jag satte mig en eftermiddag i soffan för att läsa, blev inte att jag tog en enda paus innan boken var slut.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris, CDON, Akademibokhandeln

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.