Ett monster med snurrig päls av Rikard Ask & Jutta Falkengren

Ett monster med snurrig päls

Författare: Rikard Ask

Illustratör: Jutta Falkengren

Utgiven av Willa holma förlag

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

I boken får vi på rim följa ett monster som har hemskt ont i magen. Monstret gör som sin mor och far säger men har fortfarande ont i magen. Så hon beger sig till häxan och påvägen dit lär hon känna draken. Så småningom visar det sig att magontet kommer pga av att hon ska få en baby och tillsammans med Draken bildar de tillsammans en liten familj.

En mysig berättelse med annorlunda illustrationer som barnen förmodligen kommer ha delade meningar kring. Jag tycker de passar bra ihop med berättelsen dock även om I (5 år) inte var så imponerad. Väldigt charmig berättelse.

Det är roligt hur man genom boken för syn på sina egna förväntningar och föreställningar kring kön. De där som vi alla har så stenhårt i ryggraden och är svåra att bearbeta om vi inte får syn på dem. I början av boken så förutsatte jag att monstret var en kille trots att könet inte avslöjas någonstans. Sen halvvägs igenom boken avslöjas via texten att det är en tjej och berättelsen tar en helt annan vändning än vi förväntade. Roligt!

I (5 år) uppskattade även de små faktarutorna om alla karaktärer där de själva fått skriva i en sida i stil med kompisböcker. Där vi bland annat får veta att Monstrets favoritmat är ruttna ålar.

Flera gånger under boken så känns språket för advancerat för att rikta sig till 3-6 år. När jag läser för min femåring så behöver jag flera gånger förklara för hon ska förstå poängen med några olika rim och även att förstå enskilda ord. Förmodligen passar boken för de äldsta inom förskolan och även i förskoleklass. Att diskutera för att förstå behöver ju inte vara något dåligt utan en chans att bidra till ökad språklig förståelse.

En rolig bok på rim som absolut är värd att låna på biblioteket för en lässtund.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.