Ensamma hemma av Kajsa Gordan, Sofia Nordin & Matilda Salmen

Ensamma hemma

Författare: Kajsa Gordan & Sofia Nordin

Illustratör: Matilda Salmen

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Anna-Klaras bästa kompis Farida har flyttat och plötsligt så sitter istället nya eleven Herman i skolbänken bredvid.

Herman som kan allt om insekter och faktiskt är riktigt snäll.

De två barnen blir vänner och när Herman ska vara ensam hemma i flera timmar ber han Anna-Klara om hjälp. Allt blir så mycket tryggare tillsammans med en vän, men först svänger de förbi Anna-Klaras myllrande hem några timmar.

I denna vardagsnära och charmiga bok får vi läsa en rolig berättelse som tar barns tankar på allvar. En fin detalj i boken är att det blir tydligt att barnen kommer från två vitt skilda samhällsklasser. Beskrivningarna av Hermans familj och hem gör det tydligt att han kommer från ett väl förmedlat hem medan Anna-Klara kommer från ett enklare. Detta värderas dock inte särskilt mycket utan både barnen lyfter fram fördelar med varandras hem. Att barnen kommer från olika ekonomiska förhållanden är inget som påverkar vänskapen dem emellan.

Herman känns stundvis inte särskilt normtypisk i sitt beteende och intressen. Mina tankar går åt drag av autism stundvis. Men författarna beskriver detta så härligt och på ett sätt som ej gör Herman konstig. Herman är Herman och en fin vän för Anna-Klara. Alltså känns det som att boken breddar de sociala normerna som kan vara rätt snäva i dagens skola. Min tolkning, men detta uppskattade jag personligen extra mycket.

Jag högläste boken för min 5,5-åriga dotter som uppskattade berättelsen. Boken fungerade väldigt bra att högläsa utan stakningar, det var lätt att få till ett fint läsflyt. Texten åtföljs också ofta av fina bilder i svartvitt.

En mysig bok som passar de som uppskattar vardagsnära berättelser om vänskap med en touch av spänning kring det som kan hända när barn är ensamma hemma. Passar finemang till skolbibliotek också!

Detta är första delen i en kommande serie så det ska bli spännande att läsa framtida berättelser om Anna-Klara och Herman!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.