Elias och jakten på tandtrollen av Elin Engström Mikalides.

Elias och jakten på tandtrollen av Elin Engström Mikalides.

Från Prinsen & Prinsessan bokförlag.

Denna bok kan man beskriva som en faktasaga om tandborstning/karies för barn i åldern 3-6 år.

Jag tycker att författaren delar upp berättelsen på ett riktigt bra sätt.

Först tar berättelsen sin början vid en situation alla barn känner igen – nämnligen när det är dags att borsta tänderna på kvällen. Pappan säger då den klassiska meningen att man måste borsta tänderna för att få bort tandtroll.

Tankarna börjar snurra hos Elias: Vart kommer tandtrollen ifrån? Hur ser de ut?

Men istället för att pappan direkt levererar svaren i boken – så låter författare Elias fundera, leta utforskande med ficklampan i munnen med hjälp av systern, fundera med kompisar på förskolan dagen efter och rita teckningar tillsammans med deras tankar – sedan tar han med teckningar hem och frågar pappa vidare. Jag tycker det är fint hur barnet får fundera SJÄLV i boken och jag kan tänka mig att tankarna började snurra i Is huvud samtidigt som jag läser hur Elias’s tankar snurrar i boken med funderingar. Men det är ju också viktigt att barn får svar och mot slutet kommer också förklaringar av pappan, som också kompletteras av en faktasida på slutet. En bok som säkert kan vara bra för barn som ogillar tandborstning – denna bok i kombo med att barnet får välja en ljudeffekt varje kväll när föräldern borstar borde underlätta tandborstningen. Minns hur pappan här hemma lät som racerbilar varannan kväll under tandborstningen när I var i 3-årsåldern.

Andra bra saker med boken är att den synliggör pappan i en aktiv föräldraroll. Samt också en mångfald av barn på förskolan, och att det synliggörs i boken att de alla är Elias’s kompisar när han ber dom om hjälp. Bra!

Illustrationerna kanske inte fångar en som förälder, men de är tydliga och enkla så jag tror säkert de tydliggör sagan för barnen ändå. För denna åldersgrupp funkar de nog definitivt iaf.

 

Går att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.