Drottningsylt av Josefin Johansson & Jonna Björnstjerna

Drottningsylt – Helt sanna sagor

Författare: Josefin Johansson

Illustratör: Jonna Björnstjerna

Utgiven av Mondial förlag

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Med en rejäl dos humor får vi i denna bok följa svenska drottningars historia. Från vikingatiden till nutid presenteras vi för samtliga drottningar och intressanta men också roliga fakta kring deras livsöden. Författaren paketerar verkligen in historisk fakta i en rolig kontext som gör att boken aldrig är tråkig att läsa. Detta förstärks av Björnstjernas träffsäkra och humoristiska illustrationer. Få historiska faktaböcker är lättsamma att läsa pärm till pärm – men denna bok lyckas. Den är rolig!

Tillsammans med guldtryck på tygomslaget så ger den också en lyxig känsla som passar finemang som julklapp. Jag har inte lyckats fånga det guldiga bra på min bild – boken är snyggare i verkligheten.

När jag försöker kolla upp så verkar boken överlag innehålla historiskt korrekt fakta även om det finns vissa överdrifter stundtals för de humoristiska inslagen. Men då det är sättet som boken är skriven på så tror jag att de flesta förstår (men har man svårt med ironi så kanske man kommer bli irriterad).

Ibland så spekulerar även författaren fram t.ex namn som ej går att hitta historiskt men då framgår detta i texten.

Så jag tycker boken ger en bra introduktion till svenska drottningar, bara lite synd att de ofta blir så osynliggjorda i övriga historieböcker. Men då det ser ut som det gör tycker jag det ändå är en god idé med denna bok.

Tummen upp och en fin bok-julklapp för ca 8-12 år. Vi gillart!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.