Dike & Thea – Stoppa pressarna – Silverstolpes hämnd av Ann-Charlotte Persson.

Dike & Thea – Stoppa pressarna – Silverstolpes hämnd av Ann-Charlotte Persson.

Utgiven av Idus förlag

Ålder: 6-9 år

Boken handlar om systrarna Dike och Thea som tillsammans löser mysterier och skriver för lokala tidningen.

Återigen dras de in i trubbel och får börja lösa försvinnandet av operasångaren Ricardo Rigatoni.

Boken utspelar sig i de verkliga miljöerna vid Huseby slott. Författaren verkar själv trivas i denna miljö för miljöbeskrivningarna i boken är något jag fastnar för speciellt. De sticker ut i berättelsen. Jag som förälder blev väldigt sugen på att besöka riktiga Huseby Slott i sommar och tror att miljöbeskrivningarna även gjorde berättelsen mer levande för A.

Genomgående under boken vävs mycket fakta in, speciellt kring Huseby Slott och övriga väsentliga delar av berättelsen. På det sättet fastnar en större del av faktainslagen i berättelsen när vi läser det i en spännande kontext.

Detta är del två i serien men på ett smart sätt flikar författaren in hintar så man som läsare känner att man har pejl på bakgrunden – utan att det för den delen blir långdraget och tar för mycket plats i boken. Smart!

Nu kände ju vi förvisso att vi ändå hade velat läsa ettan innan – men det var framförallt för att vi gillade boken och gärna hade läst mer. Inte för vi inte hängde med.

Vi hade gärna sett en liten mer komplex berättelse där man själv fick klura lite mer först – nu avslöjades nästan upplägget redan med bokens titel. Även om man förvisso försökt “klura till det” med den tredje inblandade parten. Sen stör jag mig personligen på att man inte kontaktar polisen tidigare. Viktigt att signalera till unga att ta hjälp och stöd av polisen, att det är bra att berätta osv.

Men överlag är det en klart läsvärd bok! Speciellt om man är intresserad av opera och drama. Finns nog en tanke att läsa del 1 först, då hade nog berättelsen blivit ännu bättre. Men det fungerade absolut bra på detta viset med – vi kände att vi hängde med! Boken kändes i ungefär samma svårighetsnivå som LasseMajas detektivbyrå för att läsa själv. Vi högläste och det fungerade överlag bra också, vi fick in ett helt OK flyt. Några enstaka meningar var lätta att trilla på, men ändå överlag bra högläsningsbok!

Köp från förlaget här: Silverstolpes hämnd

Finns även att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.