Den långa resan av Sofia Hedman & Emelie Gårdeler

Den långa resan

Förfatrare: Sofia Hedman

Illustratör: Emelie Gårdeler

Utgiven av Speja förlag

Läsålder: Från ca 4-5 år och uppåt.

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Detta är en otroligt fin bilderbok som handlar om döden, att förlora någon man står ytterst nära. I boken får vi följa räven Vandra och ugglan Undra som uppenbarligen har delat ett spännande liv ihop där de har rest världen över. Nu ligger räven Vandra på sin dödsbädd och förbereder sin vän på att hen kommer att lämna jordelivet.

Boken är skriven med ett vackert och poetiskt språk, men som ändå är konkret och tydligt för målgruppen. Tillsammans med de fantastiska illustrationerna blir det en ljuvlig helhet som verkligen berör. Boken avslutas också med ett uppslag utan text, där vi ser Undra stå ensam vid en sjökant tittandes ner i vattnet. I vattnets reflektioner ser vi hur Vandra håller om sin vän i spegelbilden. Fantastiskt fint avslut enligt oss.

Många barn tänker mycket på döden. Eller tvingas möta döden i form av nära och kära som dör. Då är denna en väldigt fin bok att samlas kring. Samtala kring och i vissa fall om behov finns gråtas kring.

För barn som själva snart ska förlora någon som de håller kär så tänker jag att boken kan fungera bra som stöd i att ta farväl, precis som Vandra stöttar Undra i boken.

Illustrationerna i boken är fantastiska och skulle fungera att sätta upp som tavlor på väggar. Vi har samtalat mycket kring dem och det finns flera uppslag som verkligen väcker tankar och funderingar. T.ex när vi får se havet i genomskärning och diverse hemligheter avslöjas såsom skeppsvrak och flaskpost.

En riktigt fin bok helt enkelt. Rekommenderas!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.