Dags att sluta amma säger mamma av Moa Wall Kubilius & Mia Fernau

Dags att sluta amma säger mamma

Författare: Moa Wall Kubilius

Illustratör: Mia Ferneu

Utgiven av Kubilius förlag

Läsålder: ca 1-4 år enligt oss.

En gång läste jag en klok sak. Att amning är ungefär som att dansa. Så länge båda vill så fortsätter man, men när en vill sluta oavsett anledning är det dags att avsluta. Men att avsluta amning kan vara betydligt tuffare än en dans för vissa. I denna bilderbok på rim är det mamman som vill avsluta amningen. Vi får följa dem under den tuffa avslutningen men ändå uppleva i slutet att det går rätt bra. ”Det känns nog okej ändå.”

Med mina barn har jag haft helt olika upplevelser med amningen. Med två av dem så var amningen framförallt mat även om man gosade samtidigt. När vi väl började introducera mat blev amning rätt snabbt ointressant och något de inte tyckte var så märkvärdigt.

Men för ett av mina barn var amningen så otroligt viktigt, den var livsnödvändig och en enorm trygghet under en tuff tid. Det barnet ammade jag dubbelt så länge jämfört med det andra och när det väl kändes som det var dags att avsluta för min egen skull. Ja då var avslutningen tuff med tårar och sorg.

Detta är en upplevelse jag tror att många mammor som ammat lite längre känner igen sig i. Jag tror också att det är många mammor som faktiskt ammat längre än vad man först tror som har ett behov av boken. Därför blir jag otroligt glad över att denna bok nu kommit ut! För den är verkligen toppen att ta till som stöd under processen det är med ett amningsavslut.

Både text och illustrationerna är varma och genomsyras av ett nära föräldraskap och respekt för barnets känslor.

Rimmen är överlag välskrivna och funkar att högläsa, på några enstaka ställen kan det ha varit bra att högläsa boken en gång innan för att ”hitta” flytet.

En väldigt fin bok jag varmt rekommenderar för de familjer där behovet finns!

Finns att köpa här:

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.