Bravelands – Splittrad flock av Erin Hunter

Bravelands – Splittrad flock av Erin Hunter

Utgiven av Bokfabriken

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Nu ha författaren till den populära serien ”Warriors” påbörjat en ny serie: Bravelands som utspelar sig på afrikanska savnnanen.

I ”Splittrad flock” varieras kapitlen utifrån tre olika djurs perspektiv.

Dels får vi följa lejonungen Orädd som flyr från sin flock när en flocklös lejonhane utmanar Orädds pappa Ädel som flockledare, som leder till att Ädel blir dödad och Orädd måste fly för att inte bli dödad också.

Vi får även följ den unga elefanten Himmel vars mor tidigare dött. Nu lever hon tillsammans med elefanthjorden där den kloka stora modern är elefanternas matriak. Utöver det får vi även följa den unga babianen Tagg som lever tillsammans med dom övriga babianerna i Grönskogstruppen. Denna babianflock tar sig an den lilla lejonungen Orädd som blir en del av deras gemenskap.

Texten känns konstnärligt skriven och vi vaggas verkligen in i stämningen av att befinna oss vid savannen.

Boken är betydligt mer äventyrlig och spännande än vad många böcker med djurfokus är – vilket uppskattades av A.

Författaren har lyckats skapa en berättelse som är intressant och väver in mycket förståelse av hur den afrikanska savannen fungerar. Samtidigt så har hon ändå förmänskligat djuren och deras seder såpass att berättelsen har en djupare betydelse där vi som människor även får reflektera över hur vi bemöter varandra. Men trots detta finns mycket fakta inbäddat. När jag läser på Wikipedia om babianer inser man att faktiskt lärt känna babianerna till viss del. Men samtidigt absolut inte allt och det finns mycket fiction i berättelsen.. Vilket vi uppskattar då berättelsen är väldigt spännande och oförutsägbar. Jag som vuxen var också nyfiken på hur boken skulle sluta – och precis som A ser jag fram emot att läsa fortsättningen i ”Savannens lag” som verkar släppas längre fram.

Utifrån ett normperspektiv så är det roligt att man ett av de tre djuren som man lyfter fram är elefanter som är ett matriarkat där äldsta honan är ledaren. Även bland babianerna lär vi känna Tagg vara bästa vän är Lera. Lera är en liten tanig babianhane som också har ett milt temperment och Tagg ställer ofta upp för sin vän. Samtidigt som Tagg har ett hemligt förhållande med babianhonan Bär som stör över dom båda i hierarkin och inte behöver bli räddad av Tagg.

Berättelsen innehåller även mindre inslag av övernaturliga krafter.

Vi gillade verkligen denna boken!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.