Bosses pappa går på dejt av Malin Kärrbrink

Bosses pappa går på dejt av Malin Kärrbrink.

Illustratör: Johan Hesselstrand

Utgiven av Visto förlag.

Läsålder: 3-6 år

Vi har läst denna nyutgivna bok som handlar om ett ämne jag aldrig mött inom barnlitteraturen innan. Nämligen hur en ensamstående pappa ska iväg på dejt och farfar kommer över för att vara barnvakt.

Boken är humoristisk och varm, den visar en ansvarstagande och kärleksfull pappa – samt en farfar som kliver in och roddar som barnvakt på ett galant sätt. Under kvällens roliga kväll med farfar smyger ändå pappalängtan fram hos Bosse.

Nästan lite förvånande att det finns så få barnböcker som handlar om separerade föräldrar som dejtar på nytt – när det faktiskt är väldigt vanligt. Där tänker jag att denna boken fyller en viktigt tomrum.

Bra också att barnets tankar lyfts upp ordentligt, vilka känns väldigt genomarbetade från författarens sida – hon har verkligen försökt hitta tankarna ur ett barns perspektiv

. T.ex så tänker jag på hur Bosse tänker kring ett ex som alltid försökte bestämma över honom. Detta tror jag är en viktig lärdom att nya vuxna – eventuellt blivande bonusföräldrar faktiskt tar ett steg tillbaka och bildar en ordentlig relation till barnen innan man börjar ta en bonusförälder-roll längre fram.

Även oroskänslor om att bli bortvald lyfts upp och bemöts av pappan som lugnar sitt barn. Att författaren har skrivit boken ur ett starkt barnperspektiv gör också att boken inte bara är en bra barnbok som både är rolig men också lyfter tankar och känslor tydligt för barnen. Utan Källbrink lyckas också skriva en bok som får föräldern att reflektera och fundera när vi möter Bosses tankar. Jag tror absolut att boken är toppenbra att läsa ihop som start på bättre samtal med våra barn, som vuxen kan det vara lätt att glömma av dom där klumparna i magen som är lätt att få som barn. I boken är både pappa och farfar lyhörda och fångar upp Bosse – fint. Också bra att samtliga tre manliga karaktärer i boken visar upp känslor och sidor hos sig själva som inte kopplas samman med dem stereotypa mansrollen, fint att visa på att det är helt ok att känna alla känslor och visa dom som kille. Bra förebilder!

Vi gillar denna bok – som vi tror kan vara en viktig bok hos många familjer – och framförallt en rolig bok hos dom flesta.

Tack Visto förlag för recensionsexemplar!

Finns att köpa här: Adlibris & Bokus

Slut just nu men jag har läst att det ska komma påfyllning snart.

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.