Bojan och traktorn av Johan Anderblad & Filippa Widlund

Bojan och traktorn

Författare: Johan Anderblad

Illustratör: Filippa Widlund

Utgiven av BonnierCarlsen

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Äntligen! Äntligen är fjärde boken om Bojan här! En av våra favoriter! Tidigare har vi fått läsa om polisbilen, brandbilen och tåget. Nu har turen kommit till traktorn!

Ni som läst de tidigare böckerna om Bojan känner igen bokens upplägg. Bojan leker med sin leksakstraktor men nu är det dags att sova. I samband med detta berättar mamma om när hon arbetade som lantbrukare och körde traktor. Vi slängs in berättelsen som i bokens första del har fokus på fakta om traktorer, för att i andra delen få höra en berättelse om hur bojans mamma en gång räddat får med sin traktor. Denna delen uppskattade I (5 år) extra mycket.

I alla böckerna om Bojan så får barnets fordonsintresse också möta omtanke och empati då vi möter en liten historia om hur Bojans mamma har räddat olika djur med hjälp av sitt fordon. Jag som förälder blir varm i hjärtat av hur skaparna kombinerar intresset för stora fordon med mer mjuka värden. Ur ett genusperspektiv uppskattar man såklart också att det är Bojans mamma som alltid är fordonsförare i böckerna.

Dessa böcker är enligt oss mer moderna och har en större bredd än tidigare fordonsserier för barn.

Illustrationerna är precis som tidigare alldeles underbara. Filippa Widlund är en av våra favoritillustratörer som verkligen vet hur hon fångar barnen i berättelsen med hjälp av bilderna. Samtidigt som traktorn också är korrekt faktamässigt.

Vi uppskattar helt enkelt Bojan-böckerna otroligt mycket! De är så välgjorda och har ett starkt barnperspektiv – vad tycker barnen är spännande att lyssna på?

En bok som kan läsas många gånger och de verkar också haft ett vuxenperspektiv, för jag som förälder blir inte tokig av att behöva läsa Bojan om och om igen.

För oss blir boken extra rolig att läsa då I (5 år) flera gånger senaste året deklarerat att hon vill bli lantbrukare. Vi har ett landställe i Hallstavik som ligger bredvid åkrar, kohagar osv. Där har vi observerat flera olika stora fordon som väckt nyfikenhet – bland annat traktorn! Så denna inriktning blev extra uppskattad här.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.