Beppe och Farfar av Björn Augustson & Johanna Arpiainen

Beppe och Farfar

Författare: Björn Augustson

Illustratör: Johanna Arpiainen

Utgiven av Speja förlag

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Vi har läst ”Beppe och Farfar” som är andra boken om Beppe, då vi tidigare ej läst första boken ”Beppe och Isabel” så började vi med den först. Något jag rekommenderar då både böckerna är läsvärda.

I ”Beppe och Farfar” så ska Beppes mamma iväg på jobbkonferens. Därför ska Beppe och Farfar mysa tillsammans hela helgen hemma. Men mammas frånvaro blir stundvis tuff för Beppe. Tänk om mamma dör precis som pappa? Tänk om hon inte kommer tillbaka? Beppe måste hantera tuffa tankar men får ett fint stöd från sin farfar.

I båda böckerna spenderar barnen mycket tid nere i hamnen hos Farfar Styrbjörn i hans sjöbod. Styrbjörn är en gammal sjöman som lär Beppe allt möjligt, t.ex knopar. Kunskaper som Beppe sedan får lära vidare till sina vänner. Dessa inslag och den marina miljön i böckerna är ett väldigt trevligt inslag som förhöjer berättelsen samtidigt som författaren för in diverse begrepp som kan utmana barnets ordförråd.

En annan sak vi uppskattar är hur boken är genomtänkt utifrån genus och normer. I böckerna är det Beppe som är osäker av sig medan bästa kompisen Isabel flyger fram med cykeln. Boken kommer också bort från motsatsförhållanden, samtidigt som Isabel är framåt och modig, så är hon precis som Beppe otroligt snäll och värnar om sin vän, stärker sin vän med uppmuntran osv. Det finns också många andra inslag vad gäller genustänk. Isabel har en storasyster som är punkare och sitter i rullstol, Beppe växer upp med en ensamstående mamma efter pappans död och kompisen Joel bor tillsammans med sina syskon och två pappor. Farfar som kommer med nybakade bullar osv. Små inslag i berättelsen som det inte görs en grej av utan presenteras som naturligt. Jag tror otroligt mycket på att bredda normer genom barnböcker på ett naturligt odramatiskt sätt som ej pekar ut något som ”avvikande”. Detta gör dessa böcker bra enligt mig.

Berättelserna är också otroligt bra i sig själva. Varma och stämningsfulla. ”Beppe och Farfar” skildrar på ett vackert sätt rädslan att förlora någon. Samtidigt är boken också hoppfull då vi får se hur Beppe blir stärkt av sin farfar men även av sin vänskap med kompisarna Isabel och Joel.

Båda böckerna är rikt illustrerade av Johanna Arpiainen. Illustrationer som får breda ut sig och vara i färgtryck. Dessa skapar med texten en otroligt fin helhet som passar lika bra som högläsning för barn som börjar gå över från bilderböcker till kapitelböcker som för barn som kommit igång med sin läsning själv. Det säger något om resultatet när jag satte mig med vår 5,5-åring och läste bägge böckerna i en stöt samtidigt. Med fullt fokus från både mig och dottern. Det blev aldrig långtråkigt eller ”för mycket” läsning på en gång. Utan vi hade helt enkelt en väldigt mysig stund helt inne i böckerna.

Rekommenderas helt klart! Vi uppskattade dessa böcker mycket! Både jag och I (5,5 år).

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.