Bara den som vill av Anna-Carin Magnusson

Bara den som vill av Anna-Carin Magnusson

Utgiven av Barfota böcker

Läsålder: ca 4-8 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Detta är en bok om barns integritet som också ger barn verktyg för att stå upp för sig själv. Anna-Carin som skrivit boken är specialsjuksköterskor och har i flertal år jobbat med barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Det märks i hennes sätt att skriva att hon är van vid att diskutera integritet och kroppar med barn på ett sätt som når barnen på deras nivå.

I boken får vi träffa Liv som tillsammans med sin vän Alice råkar ut för olika vardagliga situationer där barns integritet inte räknas lika mycket som vuxnas. T.ex vuxna som vill ha barn i knän eller kramlekar på förskolan som går för långt. Tillsammans pratar dom, får förståelse och står upp både för sig själva och andra. På ett sätt som även förmedlar styrka och ger verktyg för det lyssnande barnet.

En väldigt bra sak är att boken också tar upp om ”kroppens privata delar” (snippan/snoppen, rumpan, brösten och munnen) på ett sätt som är lämpligt för barn. Många integritet-böcker för barn upplever jag har beröringsskräck att prata om privata delar av kroppen. Det är svårt att förmedla det till barn på ett sätt som känns bekvämt – men författaren lyckas verkligen i denna boken. Perfekt avvägd som gör det tydligt och bra för barnen att förstå samtidigt som det är just barnanpassat.

Också fint hur författaren skrivit in Livs piratintresse i boken, där privatsaker i början av boken missförstås som piratsaker. Pirattemat i boken avrundas i slutet med ett fint citat av Liv.

”- Jag är nästan som en privat som vaktar sin skattkista. En pirat bestämmer vem som får komma nära skatten och jag bestämmer vem som får vara nära mig. Det är en piratsak helt enkelt!”.

Jag gillade den metaforer att barnets integritet och samtycke är som en skatt med otroligt stort värde som ska skyddas.

Texten i denna boken är helt enkelt riktigt bra och Anna-Carin når sin publik. Tyvärr tycker jag inte illustrationerna håller samma nivå och boken tyvärr förlorar på detta. Jag skulle gärna se att boken omarbetades och gavs ut på nytt med nya illustrationer. För boken behövs – speciellt nu när arbetet kring barns integritet lyfts än mer i förskolor och skolor. Skulle gärna sett illustrationer av Jenny Lindqvist – då skulle boken bli en femma!

Men boken är fortfarande väldigt läsvärd och lyfter en otroligt viktig fråga på ett tydligt sätt.

Finns att köpa här: Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.