Ballonger mot himlen + Nils och den blinkande stjärnan Av Lena Forsaeus & Mia Nilsson

Ballonger mot himlen + Nils och den blinkande stjärnan.

Författare: Lena Forsaeus

Illustratör: Mia Nilsson

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 4 av 5.

Detta är två böcker för lågstadiumet om döden, sorg, saknad. Vi får möta Nils och hans familj. Hans syster har varit cancersjuk sedan länge och är nu döende.

Böckerna skildrar detta väldigt vackert men samtidigt också väldigt konkret och odramatiskt. Böckerna är verkligen skrivna för att göra döden och allt som följer lättare att förstå för barn. Sorgeprocessen som skildras i familjen berör en på djupet. I nästa bok får vi följa det mer långsiktiga sorgearbetet. När Nils börjar förskoleklass så har de en uppgift att berätta om sin familj. Nils blir ställd och vet ej hur han ska berätta. Med fint stöd från sin pappa löser det sig.

Böckerna kan säkert vara ett bra stöd för familjer som går igenom något liknande.Men lik väl tycker jag de varit betydelsefulla för våra barn. För vi alla kommer stöta på döden i våra liv och då är det väldigt fint att ha kunnat börja prata om döden tillsammans sedan tidigare. Att vi föräldrar inte glömmer barnens upplevelser och behov att sörja. Eller att tidigt våga prata om döden så vi alla kan vara ett bättre stöd som medmänniska när någon i vår närhet sörjer.

Böckerna känns välskrivna och illustrationerna är känns enkla och tydliga. Även om min A inte blev så förtjust i dom, förmodligen pga den enklare stilen. Sen störde sig min A på att illustrationerna och texten är felaktiga gentemot varandra på några ställen. T.ex att texten säger att ett foto står på kistan under begravningen trots att bilden visar annat. Finns några sådana missar.

Författaren har själv förlorat ett barn i cancer och det märks. För böckerna är otroligt äkta och väldigt fina. De berör och öppnar dörrar på olika sätt för alla som läser den. Jag rekommenderar att låna på bibblan och läsa. Jag högläste för hela familjen i bilen och både A (8 år) och I (snart 5 år) lyssnade detaljerat. Även maken som också gillade böckerna.

Finns att köpa här:

Ballonger mot himlen: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Nils och den blinkande stjärnan: Idus förlag, Bokus, Akademibokhandeln, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.