Äventyren på Hildasholm av Hanna Blixt

Äventyren på Hildasholm av Hanna Blixt

Omslagsillustratör: Johan Leidefors

Utgiven på Bubo förlag

Läsålder: ca 9-12 år

Den ondskefulla övernaturliga kraften Malum försöker ta makten i Leksand genom att fånga befolkningen i deras mobiler med meningslösa spel. Känns det igen?

Ett träffsäkert och aktuellt tema på denna boken som får oss att fundera över hur fångade många blir av mobilen i vår nutid även om Malum kanske inte finns på riktigt. Bra val av Blixt!

Som tur var finns kompisarna Maja, Svante och Ludde som med lite hjälp ska beskydda Leksand från Malum med hjälp av kultur & tradition.

Blixt är väldigt duktig på att få till stämningen i dom bitar av berättelsen som är mest spännande (och läskiga). När karaktären Maja är själv på en vind i boken så går kalla kårar längs ryggraden när vi läser. Och vad jag minns som barn så uppskattade man böcker som skapar den känslan i en under lösningen. Kanske bara vi?

Stundtals känns dock berättelsen lite stolpig när väldigt mycket om Leksand ska klämmas in i berättelsen i form av orter, souvenirer och saker knutna till orten. All fakta blir lite på bekostnad av berättelsen. Och då Leksand inte är en stad vi har en anknytning till så är det för oss lite mycket. Vi hade gärna sett den biten av historian mer avskalad för att istället fördjupa mer kring just Hildasholm. Däremot kan jag tänka mig att barn som har en koppling till Leksand kan tycka att just den biten är rolig, eller om man läser mycket geografi i skolan just nu och placerar in dom detaljerna i ett större sammanhang. Vi föredrar Blixts böcker om Sagofallen där hennes egna berättelser får vara mer dominerande, för dom skriver hon riktigt bra.

Vi gillar även hennes språk och sätt att skriva, för varje bok så känns böckerna bättre och bättre att högläsa. Vi gillar även att hon använder vissa begrepp som utmanar As ordförråd på ett bra sätt.

En till bra grej är att alla tre barnen får inta rollen som modiga och som aktiv ”hjälte” vid olika tillfällen – samtidigt som dom får vara rädd vid andra och ändå visas respekt för.

Vi hade gärna sett att ett av barnen i kompisgänget kunde t.ex vara en flykting från Syrien i grunden för att bredda mångfalden bland namngivna karaktärer i boken.

Bra bok men vi föredrar fortfarande Sagofallen-serien där A ser fram emot fjärde delen ”Den magiska rustningen” som snart släpps.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.