Äventyr i havsdjupen av Cecilia Rojek och Katarina Vintrafors

Äventyr i havsdjupen

Författare: Cecilia Rojek

Illustratör: Katarina Vintrafors

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Detta är en faktaspäckad bok som handlar om syskonskaran Nellie, Morris och Ella. Deras pappa har tidigare dött men kommer nu för andra boken tillbaka som Änglapappan och tar med barnen på ett utforskande havsäventyr där dom också får ett uppdrag att hitta Sankte Pärs nyckel. I en undervattensfarkost ger sig familjen ut på ett äventyr där läsaren blir introducerad till verkliga marinarkelogiska platser och sjunkt ner i havet: Rungholt, Pavlopetri, Yonaguni och Kleopatras palats utanför Alexandria. Dom hinner även med ett litet besök i Marianergraven. Utöver detta får barnen i berättelsen uppleva flera olika marina djur.

Som man kanske misstänker är boken väldigt faktaspäckad i form av bokens handlar, utöver det så får familjen även sällskap av övermänskliga Cybele som fungerar som en guide och ger dom ännu mer info om platserna dom besöker.

Att boken utöver detta också har små faktarutor blir därför för mycket när man läser högt inser både jag och A efter en stund. Till slut ber han mig irriterat att sluta läsa faktarutorna, då de stör berättelsen och oftast enbart repeterar vad vi redan fått reda på i texten. Jag tänker att faktarutorna kan ha en poäng när barnet läser själv då man kanske vill repetera och läsa faktan om man är intresserad. Men enligt oss kan man lika gärna hoppa över dom – speciellt om man högläser boken. A själv anser att berättelsens betyg var 4 av 5, men bokens helhet med faktarutorna skulle landa på 3 av 5. Han ansåg att boken blev bättre att lyssna på när jag väl började att hoppa över faktarutorna. Bra att man kan

välja där! 👍

Boken är lätt att högläsa med bra flyt och bokens sidor bara susar iväg under läsningen. Man slukar boken utan att den känns seg att läsa. Känns verkligen som en bok som blir smygläst lite för sent på kvällen av barn som inte kan låta bli att läsa ”bara ett kapitel till!”.

Änglapappan i berättelsen har genomgående i boken ett nära och kärleksfullt föräldraskap gentemot barnen. Detta är väldigt fint skildrat, även fint kompletterat med samtal där barnen saknar sin döda pappa till vardags.

För barn som förlorat en förälder kan jag tänka mig att boken kan vara en härlig fantasi att läsa. Man vet att föräldern är död och inte kommer tillbaka, men läsa en bok med en fantasi som denna känns som att det kan fungera tröstande. Utöver huvudfamiljen får vi även stifta bekantskap med Advent, en flicka vars storasyskon Lucia har dött pga hjärtfel. Nu bor Advent själv med pappa då mamma har rest iväg för att hitta sig själv efter Lucias död. Så även här får vi möta sorgen efter en familjemedlems död.

Boken känns dock fylld av kärleksfull tröst på ett väldigt vacker sätt, även om vi i vissa stycken känns som bokens lärorika syfte tar även berättelsen lite för mycket.

En riktigt fin bok. Detta är andra boken i serien men det fungerade bra att läsa för

oss som ej läst del ett. Däremot blev vi nu sugna på att läsa del 1 i efterhand.

Bra betyg!

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.