Är det bara jag som bryr mig? av Camilla Dahlson

Är det bara jag som bryr mig? av Camilla Dahlson

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 9-12 år

I boken får vi möta tolvåriga Wilma som dels känner sig rätt utanför i klassen utan riktiga vänner och påverkas också av sin klimatångest av att se sina klasskompisars konsumtion. Medans hennes egen familj enbart åker tåg, skippar utlandssemester och köper kläder via bytesdagar så har övriga klassen spenderat sommaren i Grekland och Thailand. Bland tjejgänget i klassen är det mycket prat om klädshopping och annat som känns ytligt i Wilmas ögon.

Men plötsligt börjar en ny tjej i klassen som Wilma blir vän med. Plötsligt ska skolan arrangera en modevisning som Wilma suckar över, fram till att nya tjejen Gertrud kommer på att de ska ställa upp med omgjorda second hand-kläder.

Vi får också följa hur Wilma hanterar sin panikångestproblematik och framförallt hur kämpigt det är att tala inför grupper.

Jag läste boken högt för A (8,5 år) som lyssnade igenom boken tålmodigt men i efterhand tyckte han ej om boken. Bokens relationella inslag kändes som inte så aktuella för honom och inslagen av mode var inte intressant för honom. Mode-inslagen var något han själv kommenterade ogillande över. Jag som förälder tyckte boken var bra. Författaren skildrar träffsäkert hur det kan kännas att inte följa normen. När sedan Wilma lär känna Gertrud så får vi följa den väldigt fina processen av hur vänskap kan stärka känslan av att klara saker och klara av att hantera motgångar. Mot slutet introduceras vi även till ännu en samhällsaktuell fråga som berör, men jag vill ej spoila. Men boken belyser flera viktiga frågor utöver klimatfrågan.

Överlag fungerar boken bra att högläsa och man får till ett fint flyt. En bok som passar väldigt bra att köpa in till skolbibliotek samt present till barn som börjar intressera sig för klimatfrågan. Så boken är klart läsvärd enligt mig men förmodligen passar den bättre att högläsa inför klassen eller sticka i handen på barn med ett intresse för dessa frågor.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.