Äppelresan av Jenny Karlsson

Äppelresan av Jenny Karlsson

Utgiven av Rabén&Sjögren

Ålder: 3-6 år

Detta är en humoristisk bilderbok som tar sin början när en äppelplockare tappar ett äpple som börjar studsa iväg. Ut i världen rullar det och färden innehåller såväl tennisbanor som rymdbesök.

Både I(4,5 år) och A (8 år) gillade boken här hemma. Illustrationerna är väldigt humoristiska, färgstarka och detaljerade.

I varje bild så finns äpplets färd genom sidan streckad, vilket uppskattades här hemma. Barnen kunde följa sträckningen med fingrarna genom sidan och min uppfattning är att det uppmuntrade till diskussion kring händelsekedjan.

Illustrationerna visar också en mångfald av olika människor – bra!

Det finns hela tiden nya saker att upptäcka med bilderna och då de också har en rik variation ledde boken till att vi diskuterade helt andra ämnen också. T.ex efteråt när vi kollade framsidan igen blev A fundersam över personen som har på sig en gammal dykardräkt. Då började vi prata om det – vilket vi aldrig skulle gjort annars. Språkstimulerande tänker jag! Riktigt fina illustrationer – jag blir imponerad över Jennys kreativitet.

Jag tänker att detta är en bra bok för att diskutera kring och upptäcka tillsammans. För den väcker många funderingar och tankar. En rolig detalj i slutet är att äpplet efter en rymdfärd faktiskt kommer tillbaka och landar i äppelplockarens korg. Men då råkar ett annat äpple stötas till och rullar ur korgen! Rolig liten illustration som är perfekt att fånga upp med barnen och fundera vidare på tillsammans. Vad kommer hända på nya äpplets resa?

Pappan i vår familj tyckte det var lite för mycket folk som skadades i boken när äpplet kom i deras huvuden för att sedan studsa vidare. Jag tyckte den biten var helt ok, illustrationerna är såpass förmildrande och fantasifulla att det ur min synpunkt inte var någon fara Men där är man verkligen olika som föräldrar. Om man är som min make så kanske det är en idé att först låna boken och läsa själv för att se om den känns okej för sin magkänsla. För vi är alla olika människor med olika uppfattningar och perspektiv – och det är helt ok!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.