Anton och explosionerna av Malin Lindén och Emma Svalander

Anton och explosionerna

Författare: Malin Lindén

Illustratör: Emma Svalander

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

I denna boken möter vi Anton som jag tolkar har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. T.ex ADHD, eventuellt med överlappande autism-diagnos? Vi får lära känna hans styrkor men också ett antal situationer som blir väldigt jobbiga både för honom och hans omgivning.

Boken visar på styrkor och skapar en förståelse för okunniga om varför situationer kan bli som de blir. Jag skulle gärna sett någon typ av strategi inbyggt i historian också, för att förebygga att det blir likadant nästa gång.

T.ex att läraren informerar om att namnmärkta krokar är på gång, mamma informerar om att nästa gång kan de ta med hörselkåpor till mataffären (eller att han får vara hemma själv hemma med en film under tiden) eller att mattanten ber fröken att kolla prata mer Anton och mamma om det finns behov av eventuell behovskost (även kallat önskekost…). Nu blir det lite många misslyckanden och Anton får bra stöd och förståelse vid dessa. Men jag saknar förebyggande arbete och strategier.

Men boken är väldigt varmt skriven med mycket förståelse för Anton. Vi slipper auktoritära och dömande tyckande – skönt! Förmodligen en bra bok för barn att läsa som har en kamrat på förskola/skola som misslyckas ofta för att skapa mer förståelse.

Boken kan även fungera bra som samtalsstart med barn i liknande situationer som Anton. Anton i boken är extremt bra på att sätta ord på vad som är jobbigt, något jag ofta tycker kan vara väldigt svårt för många barn i liknande situationer. Kanske kan boken med Anton vara ett bra sätt att få igång samtalet lite mer? Men gärna med mer lösningar och strategier i samtalet enligt mig.

Illustrationerna från Svalander är färgglada och mjuka. Hon fångar fint barnets olika känslor så det blir tydligt för barnen som läser och något vi tillsammans kan diskutera. Genom boken får vi möta flera olika slags människor av varierande stil, kön, hudfärger osv.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.