Annie, Amira och kärleken av Maria Bom & Caroline Sellstone

Annie, Amira och kärleken

Författare: Maria Bom

Illustratör: Caroline Sellstone

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

Detta är en bilderbok som utspelar sig på en barnavdelning på ett sjukhus där vi möter flickorna Annie och Amira.

Även om det inte nämns i denna boken utspelar sig boken i sjukhusmiljö då Annie har cancer vad jag förstått från tidigare böcker vilket även avslöjas delvis i illustrationerna.

Boken behandlar flickornas relation och deras upptåg på sjukhuset. Boken fångar verkligen den fnittriga och goa känslan mellan Annie och Amira, som är en fin vänskap där Annie även är kär i Amira – fint att gestalta en flickans pirrande känslor för en annan flicka. Och illustrationerna gör ett stort jobb i att fånga allt detta, bilden när tjejerna slänger sig bakåt i gapskratt gör en glad i magen. Vi gillade hur boken närmade sig flera olika ämnen invävda i varandra – på ett sätt som skapar utrymme för att tolka och uppleva boken på olika vis.

Vissa barn kanske i huvudsak tar fasta på Annie och Amiras busstråk genom sjukhuset, eller kanske istället på hur känslor och tankar vävs in i berättelsen konstnärligt. Boken närmar sig även hur det kan vara att växa upp i krig, och låter även Amiras tankar om läppstift efter att hennes gomspalt (vad vi tolkar?) är åtgärdat. Jag kan tycka att det känns obekvämt med kommentaren ”Den här gången har de gjort henne ännu finare” i kombination med läppstiftpratet. Känns sorgligt med utseendefixeringen – men samtidigt har jag aldrig haft ett barn med gomspalt eller själv upplevt hur det är att växa upp med det. Så vem är vi att döma? Tankarna som skrivs ner känns ändå genuina så kanske kan det tolkas annorlunda, jag känner mig inte som rätt person att bedöma.

I slutet skildras även en stund där Amira läser högt för Annie vilket knyter ihop berättelsen på väldigt stämningsfullt sätt. Finns också flera fina illustrationer, framförallt en med ett skatbo som fick I’s ögon att se drömmande ut. Samtidigt vävs den ihop med sidoberättelse som bröt av mycket från övriga berättelsen. Hur barn uppfattar det är olika såklart, för min I blev det lite jobbigt då det blev ett avbrott från berättelsen tidslinje.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.