Annalisa och trollkarlsryktet av Caroline Sellstone & Angeli Sjöström Hederberg

Annalisa och trollkarlsryktet

Författare: Angeli Sjöström Hederberg

Illustratör: Caroline Sellstone

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år (men funkar för äldre enligt oss).

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Detta är en bilderbok som lär barn att tänka källkritiskt. Att inte tro rakt av på allt man hör, att söka efter fakta, att kritisk granska de svar man hittar och bilda sig en övergripande bild. Att vara medveten hur bilder kan förvridas ur sitt sammanhang och fundera kring alternativ fakta.

Allt detta blir barnen introducerade till i boken där Anna-Lisa får höra ett rykte om trollkarlen Turi som hon först tror på och sprider vidare. Men historian tar sin vändning när Anna-Lisa får stöd från morfar för att söka efter sanningen. Boken avslutas på ett fint sätt där förtalskampanjen nystad upp och Turi får tillsammans med Anna-Lisa en fin show.

Boken förklarar på ett för barn begripligt sätt som borde fungera för de äldre barnen inom förskolan samt lågstadiet. Förtalskampanjen mot Turi har likheter med vad som sprids kring vissa folkgrupper i Sverige. Bra att vi tidigt får barn att fundera och reflektera så att de är rustade att inte falla till föga om de så småningom möter sådant i verkliga livet.

Boken är normbrytande där t.ex Anna-Lisa uppenbarligen är en flicka men inte klär sig i könade kläder och utan behov av att bekräftas för utseende eller så, Anna-Lisa har även två mammor i boken som glider förbi helt naturligt och normaliseras inför det läsande barnet utan att någon ”big deal” görs av det. Trollkarlen Turi är även det en kvinna.

Illustrationerna är fantastiska! Färgglada, välgjorda och detaljerade. Förstärker verkligen berättelsen och hjälper till att fånga barnens intresse i en bok som har ett större syfte än att enbart vara underhållande och sprida läsglädje. Även om den gör det också i lagom mån – mycket tack vare de fantastiska illustrationerna med.

Dock förstår jag inte alls mig på förordet i böckerna om Annalisa, för vems skull är förordet till för? Jag har börjat hoppa över det då barnen tycker boken får en seg start om jag börjar läsa det. För äldre barn kan det såklart vara en större poäng att läsa. Där får man väl känna av som vuxen.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus , Adlibris, CDON, Akademibokhandeln

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.