Amir + Alpus = sant av Ann Fagerberg Embretsen & Hedvig Wallin

Amir + Alpus = sant

Författare: Ann Fagerberg Embretsen

Illustratör: Hedvig Wallin

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år (men funkar för yngre vid högläsning).

Betyg: 3,5 av 5 ⭐️

Amir älskar hästar och drömmer om en egen ponny – trots att han så gott som aldrig har ridit. Nu äntligen ska han få följa med sin kompis Josefin hem och rida.

Josefin har inte bara en utan TVÅ st ponnys. Kompisarna gör i ordning hästarna i stallet och Amir ska få rida Alpus. Men under deras ridtur i skogen går något fel och Alpus blir rädd med dramatiska följder…

Vi har läst flera av Ann’s böcker innan som vi gillat och hade därför höga förväntningar. Min I (5,5 år) är hästtokig och vi har avverkat många kapitelböcker med hästtema. Handlingen i denna bokn påminner tyvärr om många andra hästböcker. Hästälskande rookie längtar efter ridning, hästälskande rookie får äntligen rida, sedan händer något dramatiskt under ridturen men i slutändan blir allt bra. Barnet överkommer sin rädsla och vågar prova på nytt. Precis som många andra hästböcker så väver författaren in fakta om hästskötseln i berättelsen. T.ex att inte rykta för löst då det kittlar hästen.

Men vi är också extrema boknördar och läser mycket – så kanske är jag ändå lite hård? För boken är välskriven och normkreativ på flera olika vis. T.ex vänskap mellan barnen, hästintresse och rädsla hos en pojke.

Har man ett barn som börjat upptäcka hästvärlden så är detta ett bra bibliotekslån. Textmässigt passar boken fint för barn som precis börjat komma igång med läsningen själv, där Hedvig Wallins illustrationer också stöttar för att bibehålla fokus och ork.

Boken är riktigt bra när det kommer till att utvidga sitt ordförråd kring hästar, mycket begrepp invävt i berättelsen och även begreppskarta i slutet av boken med för oss flera nya ord.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.