Alma och Papegojmysteriet av Kristina Collen

Alma och Papegojmysteriet av Kristina Collen

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

I boken möter vi Alma som är en tjej som bestämmer sig för att bli detektiv och då hon också är ”djurens väktare” blir det naturligt att hennes första fall består i att försöka hitta en förrymd papegoja. Alma har också ADHD samt autism och boken lyfter fram styrkorna kring det som gör henne till en ännu bättre detektiv.

A (8 år) tyckte boken var bra men hade gärna sett ett lite mer spännande fall än en försvunnen papegoja. T.ex så önskade han att Alma hade fått försöka avslöja en gärningsman bland flera misstänkta kring ett större fall.

Jag som förälder tyckte boken var väldigt fin. Berättelsens spänning ökade mot slutet innan upplösningen. En positiv sak var att författaren skrev in detaljer ut nordisk folktro som också fick komma till liv i en berättelse som i övrigt var realistisk vilket gav berättelsen lite extra pirr.

Väldigt roligt också att författaren väljer att lyfta upp en tjej med autism och adhd, på ett vis som inte är färgat av fördomar och okunskap. Jag som själv är förälder till barn med ADHD och drag av autism kunde på flertal ställen i boken le igenkännande när författaren på ett fint sätt väver in strategier, små missförstånd eller händelser. Samt även hur författaren faktiskt lyfter styrkorna kring autism och adhd. Samtidigt som författaren genomgående skriver om karaktären Alma och fokus på hennes personlighet utan att låta henne fastna i en diagnoskriterium-personlighet. Fint!

Det känns verkligen som om författaren själv älskar något barn (eller numera vuxen) med autism och/eller ADHD för berättelsen har en bakomliggande dimension som känns både äkta och kärleksfull. Detta tillsammans med NPF-kompetens som också syns i texten!

En bok som rekommenderas varmt för de flesta barn (och vuxna!) att läsa. Antingen för egen igenkänning eller helt enkelt för att normalisera den mångfald och bredd som finns hos oss människor samt skapa förståelse för medmänniskor från olika håll.

Går att köpa här: Bokus, Idus förlag, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.